50 nijansi sedenja

1. deo

Dugo sam razmišljala o tome kako ću organizovati postove za temu koju sam osmislila za ovaj mesec. Jedan od glavnih razloga bio je to što je lista problema koji prouzrokuje neiscrpna. Ipak, užasnula sam se kada sam pročitala naslove kao što su Sedenje ubija! ili Sedenje je novo pušenje 😀

Mi smo stalno u potrazi za najudobnijim mogućim položajem. Nemojte da me shvatite pogrešno, ja nisam ništa bolja – čak se mogu besramno samoprozvati kraljicom udobnosti (da danci/norvežani nisu patentirali hygge to bih verovatno bila ja). Dakle, svi smo u potrazi za najudobnijim stolicama, kaučima, lejzibegovima i svemu sličnom.

No, problem nije baš u sedenju, već u sedentarnom načinu života. I pritom moram da naglasim da ovo način života ne znači da smo ga odabrali, već je stvar i (u najmanju ruku) kulturološka (ali je i politička) – naše kuće, kancelarije, čekaonice, obrazovne institucije, autobusi, bioskopi, kafići, čak i fitnes centri, sve sve sve, opremljeno je stolicama. Uz to – zagrevanje stolice. Najgore faking moguće uverenje i izraz. na planeti. u univezumu. ikada. (od kada sam pročitala ovaj kataklizmični naslov SEDENJE UBIJA – prešao je taj ton na mene). Zagrej stolicu odnosno sedi nepomično više sati uzastopce, jedan je ne samo sasvim prihvaćen, već i uz hvalu pominjan fenomen danas (on/ona baš zna da zagreje stolicu, svaka čast). To i sedi mirno i sve ostale gluposti koje govorimo, pogotovo deci. Kada sam jednoj prijateljici sugerisala da proba sa nekoliko stvari koje ću ovih dana deliti ovde i na IG, uzvratila mi je sa Ali ako se tako često pomeram ja ću izgubiti koncentraciju.

Koliko ćete često gubiti koncentraciju ako vas nešto bude bolelo kao posledica dugotrajnog sedenja?

U čemu je problem, sedenje je tako diiivno

Da ne bude da lupam, vreme je da se pozovem na uzvišeni autoritet. NASA. Dovoljno ste čitali, čim ste čuli NASA guzicama je postalo jasno da treba da mrdnu 😉 NASA se bavila istraživanjem problema koji se javlja kod astronauta koji provedu dosta vremena u nultoj gravitaciji (bestežinskom stanju) i tako su nabasali na zaključke vezane za sedenje čak i pod uticajem gravitacije (na zemlji). Kada sedimo mozak na to gleda skoro kao na situaciju nulte gravitacije. Nema signala koji idu od mišića do mozga i odgovor mozga na to je da počinje da isključuje veze sa delovima koji nisu potrebni (npr gluteusi aka sedalni mišići aka vaše veličanstvo #utrnulamiguzica). A sad jedna velika reč da dobijem na legitimitetu – senzornomotorna amnezija. Bam! Neki Tomas Hana (inače doktor) osmislio je ovaj termin da bi opisao baš to. Neaktivni obrasci za aktivaciju mišića vremenom postanu toliko usvojeni da mišiće više ne osetimo ili ih ne kontrolišemo (kada na primer ne znamo da opustimo vrat, donja leđa, ramena ili da aktiviramo sedalne mišiće ili trbušnjake). Kada sledeći put ustanemo i/ili se krećemo sa oslabljenim signalom telo će iskompenzovati i time stvoriti druge veze sa određenim mišićima (neki će biti previše aktivni a neki premalo), što u krajnjem može voditi u bol, čak i povrede.

Vežbanje?

Vežbanje nije dovoljno. Čak ni joga. Zapravo, ukoliko puno vremena provodimo u nekom položaju (kao što je sedenje) i mozak i telo se sasvim prilagode na to, obično vežbanje nam ne može pomoći, čak može napraviti više problema (pogotovo ako je veoma intenzivno, koliko god se zvali rekreativno). Ono što je potrebno je utvrditi gde se nalaze problematična mesta i nakon toga raditi na njima.

Naravno, da do toga ne bi došlo idealno je uvesti što više kretanja u naše živote (a joga ovde može ozbiljno da pomogne). Ali, kako bih vam zadržala pažnju i odvukla vas od kompjutera, ovde stajem danas, pa nastavljam sa konkretnim predlozima na instagramu.

U narednim tekstovima baviću se uticajem sedenja na mentalno zdravlje, kardiovaskularni sistem, pa sigurno još nešto o kulturoškim i političkim aspektima sedenja i videćemo već. Na IG nastavljam sa praktičnim predlozima. Ako imate nekih pitanja, pišite (mejl, DM na instagramu).

50 nijansi sedenja 2: Sedenje vas ubija
50 nijansi sedenja 3: Oblici koji nas oblikuju