Jogičko trčanje: održivost se krije u pripremi

Nastavljam svoj serijal o jogičkom trčanju, aktivnosti koju sam nedavno izmislila. Ako niste već, pročitajte šta je ideja.

Pre toga sam pisala i o svom iskustvu spasonosnog trčanja. Trčala sam za glavu i zanemarila telo. I nabacila to kako može biti zeznuto kada se jave povrede.

Istina je da se trkačice i trkači baš često povređuju. Najčešća povreda je izgleda u kolenu. A problem kolena je čest i kod netrčućih. Ipak, u trčanju telo opterećujemo mnooogo više nego u hodanju jer su sile koje opterećuju telo repetitivne.

Zbog toga predlažem jogički pristu trčanju u kojem prvo postavljamo nameru za aktivnost (trčanje) a onda oblikujemo tu aktivnost (trčanje) u skladu s tom namerom.

Sledeća stvar koju radimo, a čiji intenzitet će biti određen namerom, jeste priprema za trčanje. Da, sigurno da ćemo se zagrejati, ali hoćemo da pokrenemo dah, telo i um tako da rade za ovu nameru, pritom poštujući sebe i svoju okolinu.

Krećemo sa mentalnim centriranjem – nekoliko udaha i izdaha u položaju koji odaberemo ali u kojem se možemo umiriti nekoliko minuta. Zatim prođemo pažnjom kroz telo, javimo se svojim stopalima, skočnim zglobovima, kolenima i kukovima posebno, pa onda i jezgru tela koji će nas stabilizovati. Pozdravimo pluća i srce i omekšamo ruke, ramena, vrat i lice. Prisetimo se svoje namere.

Odatle krećemo u telesne pripreme. Zagrevanje zglobova neću posebno isticati, takvog sadržaja ima dosta na netu.

Ono što predlažem pored toga je aktivacija nekih mišića koje ćemo najviše koristiti da bismo zaštitili prvo koleno – najpovređivaniji zglob u trčanju – a onda i ostale segmente. Butine, zadnja loža i sedalni mišići, kor.

Evo seta koji ja primenjujem u poslednje vreme. 

View this post on Instagram

U nastavku serijala o jogičkom trčanju, predlažem neke vežbe za aktivaciju mišića koje koristim pre trčanja (kao deo zagrevanja). . Sve ovo deo je novog teksta koji je na blogu // link u bio // a tiče se toga koliko je priprema važna. . Primetila sam da mojim slabim i često uspavanim mišićima od sedenja ne prija previše da se iz stolice bacim u trkački mod. Zato koristim ove vežbice (mada se uz adekvatno opterećenje mogu raditi i kao vežbe snage) da probudim grupe mišića koje koristimo u trčanju . I da, svaku izvodim po barem 10 puta. . Kako se vi pripremate za trčanje? . (1. i 2. su slične, varijanta na podlakticama je zgodna za osetljive zglobove šake) . #joga #joganovisad #yoganovisad #yogaserbia #jogasrbija #joganarodu #jogaljudima #jogasvima #trcanje #trcanjenovisad #jogaitrčanje #jogaitrcanje #novisad #jogickotrcanje

A post shared by Anica Stojanović (@anica.joga) on

(Naglašavam, ovo sve nije dovoljno ako ste posebno zapostavili snagu, tako da bih uz to svakako preporučila vežbe snage (pogotovo za ove mišćne grupe koje koristite tokom trčanja) i to danima kada ne trčite. Ovde se neću baviti time, zaista je brdo sadržaja o tome na netu.)

I evo kako ovaj deo usklađivati sa namerom. Ukoliko nam je namera da provodimo više vremena u prirodi, ove pripreme ćemo uraditi napolju, možda pored staze ili na putu do staze. Ako je pak namera da se što više fokusiramo na kvalitet pokreta (jer možda hoćemo da se takmičimo ili zapravo samo da predupredimo povrede) možda ćemo ostati kod kuće ili se pripremati u uslovima u kojima će nam pokret biti baš kontrolisan (uz ogledalo ili instruktora).

Sledeće nedelje ću pisati o predlozima za samo trčanje, kako namera može da održi motivaciju i kako uz pažnju možemo da predupredimo neke povrede.