Pokret i pažnja za sve

Da li ste u panici ovih dana ili vas baš nervira količina generisane panike?

Možda ste kao i ja i klackate se između ova dva ekstrema više puta dnevno.

Nismo sigurni šta se dešava i kako da reagujemo odgovorno. A teško je. Teško je jer imamo svoje živote koji se ne daju tako lako pauzirati. Jer strahujemo za najbliže i najugroženije. Možda dodatno jer imamo veliku odgovornost pošto organizujemo događaje koji okupljaju ljude ili zato što smo primorani da posećujemo takva mesta.

U kojoj god da smo situaciji, dosta je izazovno nositi se sa količinom oprečnih informacija, pa onda sa nedostatkom susreta sa ljudima, pogotovo ovog telesnog koji se sve više pokazuje kao ključan za ljudsko blagostanje.  Sa količinom sredstava za dezinfekciju, besomučnim ispiranjem ruku, pokušajima da ne pipamo lice.

Naše telo – a to smo mi – prva je linija informisanja i prva linija odbrane i treba da ga sačuvamo, da brinemo o svojoj dobrobiti, kako bismo sačuvali kolektivnu dobrobit.

I zato mislim da bi nam časovi joge – telesnih i vežbi pažnje – veoma pomogli u ovom periodu. Da osvestimo kako se nosimo sa ovim izazovima i kako da pomognemo sebi i drugima, da se pokrenemo kada nam pokreta nedostaje i vežbamo opuštanje i aktivan odnos sa strepnjom.

Ispod se nalazi serijal časova posvećeni upravo ovoj temi (plejlista od 5 kratkih i jednog jednosatnog časa Opuštanja).