U znak zahvalnosti: Priznanje za četiri žene koje su promenile lice joge 3

Džulija Čajld joge: Lilijas Folan

Ovaj tekst deo je serije o ženama koje su doprinele razvoju dostupnosti joge. Prvi deo, o Indri Devi, možete čitati ovde, a drugi, o Svami Šivananda Radhi, ovde. Tekst je originalno objavljen ovde, a ja sam ga prevela i prilagodila za potrebe ovog bloga. Iako se ne slažem nužno sa svim učenjima i pristupnima ovih žena, delim tekstove kao podsetnik i možda motivaciju da svoju praksu delimo i prilagođavamo, otvaramo za druge prostore i druge ljude.

*****

Tokom putovanja Indijom 1970-ih, Lilijas Folan (Lilias) je započela razgovor sa sveštenikom Ramakrišne. „Znaš, uradili smo koliko smo mogli sa jogom u Indiji, vreme je da je vi u Sjedinjenim državama preuzmete i vodite.“

Ovo je zbunilo Lilijas Folan, ali se, svega nekoliko decenija kasnije, ispostavilo da je sveštenik u pravu.  Instruktori i instruktorke joge na Zapadu, a posebno u Sjedinjenim državama, ostavili su traga na ovu drevnu indijsku disciplinu koja je sa margine prešla u mejnstrim i usputno pokrenula industriju od milijardu dolara. Malo njih je uradilo koliko Lilijas Folan čija je serija Lilijas, joga i vi iz 1970-ih a u produkciji PBS-a donela jogu u mnoge domove. Nekoliko kanala još uvek prenosi nastavak te serije Lilijas! Joga je bolja u godinama, koja je producirana kasnih 80-ih i ranih 90-ih.

Iako je dopirala do miliona, utisak je bio kao da jogom podučava jednu osobu. „Lilijas je imala kapaciteta i talenat da se poigrava sa kamerom kao da je to osoba, tako da su osobe sa druge strane ekrana imali utisak da se ona obraća upravo njima i nikom drugom,“ kaže Džek Dominik (Jack Dominic), menadžer TV stanice CET iz Sinsinatija koja je producirala oba serijala. „Ljudi su se osećali kao da je poznaju lično, kao prijateljicu, poverenicu, savetnicu.“ Po njemu ona zauzima mesto u društvu TV voditelja dečjih programa kao što je Fred Rodžers (Fred Rogers) i legendarnog novinara Valtera Kronkajta (Walter Cronkite). Časopis Time je 1974. u tekstu o rastućem zanimanju za jogu poredio Lilijas za voljenom spisateljicom kuvara i TV ličnosti Džulijom Čajld (Julia Child) i to je poređenje opstalo.

I u 76. godini i dalje dobija pisma fanova. „Bili ste važan deo mog odraslog doba,“ pisao joj 62-godišnji muškarac iz Mičigena. „Vaše instrukcije su bile – i i dalje su – uvek najlakše za razumeti i to su bile moje najvrednije lekcije.“

Iako su njeni prvi učitelji imali takav pristup da se sa svima radi na isti način, za nju je udobnost i bezbednost učenika i učenica zauzimala najviše mesto. I zato što se nalazila u posebnoj poziciji iz koje nije mogla videti ljude koje podučava – onemogućena da proceni njihovo iskustvo i ponudi ispravke – njene instrukcije su morale biti jasne, detaljne i da odgovaraju svakom telu: muškom ili ženskom, sa 18 ili 80 godina, krutom ili savitljivom, jakom ili u bolovima. „Napravila sam 500 časova joge za televiziju i mislim da nikada nisam dobila pismo u kojem je pisalo Povredila sam se gledajući vašu emisiju“, kaže ona.

Nije sva pošta bila pohvalna u početku. „Sećam se pisama koja je potpisao crkveni hor u kojima su govorili da je joga đavolja rabota i da joj nije mesto na javnoj televiziji. Bilo je dosta nerazumevanja vezanih za to šta joga jeste a šta nije,“ kaže ona. „Ali bila sam odlučna da je učinim uobičajenom, korisnom, da je osmislim za mladu majku koja ne spava dobro ili za sportistu kojem treba fleksibilnosti – tako da je amerikanizujem ali i dalje zadržim njenu suštinu.“

Lilijas Folan je i sama bila mlada majka kada se okrenula jogi sredinom 60-ih. Nedostatak sna nije bio njen najveći problem. Bolela su je leđa i lako se umarala. Pušila je pola pakle cigareta dnevno. Imala je dobrog muža, dva sina i kuću sa belom ogradom, čak i brod, ali nije mogla da pobegne od onog što je nazivala sumorni oblak. Išla je kod doktora i nadala se rešenju u vidu tableta, ali je ipak dobila vežbe. „Muči vas bla stanje,“ zaključio je.

Nedugo zatim, Lilijas Folan je započela sa časovima joge u YWCA blizu njenog doma u Konektikatu i bila je na putu ašrama u Njujorku gde će upoznati čuvene Svani Sačidanandu (Swami Satchidananda), osnivača Inegral Yoga, Svami Višnudevanandu (Swami Vishnudevananda), osnivača Internacionalnih Šivananda joga vedanta centara i Svami Čidanandu (Swami Chidananda) iz Društva Divine Life. „Indija je počela da stiže u Njujork u to vreme,“ kaže ona. „Razna divna bića – svamiji – držala su predavanja i ja sam mogla da sednem i da slušam.“ To je držalo ova bla stanja pod kontrolom.

Lilijas Folan nije bila baš voljna da se preseli u Sinsinati radi posla svog muža. „Istina je da je dosta zanimljivih stvari počelo da se događa u mom životu kada sam se preselila u Sinsinati.“ Najvažniji događaj bilo je će je otkriti žena producenta CET-a dok je držala čas joge u školskoj kafeteriji. Ostatak je, kako kažu, istorija.

Ona i dalje podučava jogu, iako pazi na to da ne prelazi svoje trenutne mogućnosti. Fokusirana je na svog muža koji ima 53 godine, njihove odrasle sinove, kao i sedmoro unučadi. Početkom ove godine [kada je tekst pisan] Lilijas je dijagnostikovan rak dojke u ranom stadijumu i morala je da napravi pauzu sa praksom asana dok se oporavljala od operacije i hemoterapije. To je poslužilo kao podsetnik da iako se joga promenila – od toga kako se poze izvode do toga kako se vežbači i vežbačice oblače – ona je u suštini ostala ista. „Ne radi se tu o psu koji gleda dole,“ kaže ona. „To je samo ljuštura mene i tebe. Ovde se zapravo radi o odgovaranju na pitanje: Ko sam ja? Ko sam ja zaista?“

Dah uskrsnuća

Ovih dana Lilijas započinje i završava svoje časove vežbom koju je naučila od Gosvamija Krijanande (Goswami Kriyananda) iz Čikaškog hrama Krija joge. Poznata pod imenom dah uskrsnuća, ova tehnika pomaže vežbačicama i vežbačima da se fokusiraju na sadašnjost.

Da biste započeli treba da zauzmete udoban sedeći položaj. U svojim mislima povucite liniju duž sredine svog tela, kroz obrve, bradu, srce, pupak. Predeo oko vašeg levog ramena simboliše odbacivanje vezanosti za prošlost, a područje preko vašeg desnog ramena prema puštanje nesigurnosti iz budućnosti. Okrenite glavu ka levoj strani i nežno oduvajte vaše levo rame nekoliko puta kao da gasite sveću, puštajući veze za prošlošću u vašim mislima. Sa udahom i uz pažnju vratite glavu u sredinu. Zatim okrenite glavu u desnu stranu i nežno oduvajte desno rame nekoliko puta zamišljajući da se puštate budućnost. „Vratite se zatim u sredinu, u centar srca, u sada, u ovaj trenutak,“ kaže Lilijas Folan. „Uz udah dopustite da se uglovi vaših usana pretvore u blagi osmeh, smejući se iz centra vašeg srca i sa izdahom kažite Hvala ti, hvala ti, hvala ti, toliko sam zahvalna ovom trenutku.“