Radionica primenjene anatomije i biomehanike: Lakši pokret – za ramena

Radionica Lakši pokret – za ramena biće prva u serijalu Lakši pokret radionica primenjene anatomije i biomehanike, koje će od sada biti u redovnoj ponudi Joga koncept studija. Pored toga ćemo se u narednim mesecima još baviti kukovima, stopalima, pokretima kičme i disanjem.

Šta znači primenjena anatomija i biomehanika?

Znači da je osnovna ideja ove radionice učenje u sopstvenom telu. Da, govorićemo o tome kako se zovu kosti, mišići, zglobovi, kao i tome na koji način se pokreću, ali tako da to razumemo u kontekstu pokreta koje izvodimo, da bi postalo jasno brže i da bismo ova znanja lakše usvojili.

Zašto ovaj pristup?

Zato što strukture o kojima govorimo nisu dostupne oku bez seciranja, bez razdvajanja delova, u slikama ili na operacionim stolovima, a mi želimo da otkrivamo kako naš nervni sistem sarađuje sa mišićnoskeletnim, kako mišići rade u sinergiji i kako je vezivno tkivo sveprožimajuće.

 

Da li je ovo radionica joge?

Iako počiva na principima joge – ideji da je to praksa kojom pažljivo ispitujemo, otkrivamo, učimo nešto o sebi i svojoj okolini, poenta radionce je učenje o anatomiji i biomehanici.

Radionica je strogo naučno osnovana. Iako će to značiti da ćemo možda otvoriti više pitanja nego što ćemo dobiti konačnih odgovora, ipak ćemo razbijati tako puno sveprisutnih mitova o pokretu: istezanju, jačanju, pokretljivosti, opuštanju, pa i jogi.

Za koga je radionica?

Radionica je, pre svega, za radoznale ljude.

Posebno će biti zanimljiva onima koji već vežbaju nešto, kao dopuna za usložnjavanje prakse, jer ćete saznati:

  • Kako da konačno uradite sklek
  • Kako da pokrećete ramena a da vas ne bole
  • Zar to nije dovoljno?

Radionica će biti posebno korisna instruktorkama i instruktorima jer ćete:

  • Dobiti konkretna i direktno primenjiva znanja vezano za anatomiju i biomehaniku,
  • Razumećete logiku iza pokreta čime ćete dobiti neiscrpan (doslovno!) izvor najrazličitijih vežbi,
  • Naučiti instrukcije u skladu sa savremenim znanjima iz neurologije, biomehanike, psihologije (umesto ‘stavi nogu tu’ ili ‘kontrahuj taj mišić’), a sve da bismo svoje časove/treninge učinili dostupnijim za širu populaciju ljudi (a ne samo za one koji su već aktivni)
  • Čuti nešto o savremenim naučnim saznanjima o adaptaciji tkiva, odnosno kako razvijamo kapacitete a kako se povređujemo.

Kad, gde, koliko?

Radionica će se održati u Joga koncept studiju, u nedelju 22. marta, od 11 do 14h.

Cena radionice je:
Za rane uplate, do 10. marta: 2400 dinara
Za prijave do 20. marta: 3000 dinara
Za članice i članove JKSa: 1500 dinara

Radionica je ograničena na 8 polaznika/ca. Ostalo je još 4 slobodna mesta.