Zašto je početak godine idealan za vežbanje stopala?

1. Idealan zato što smo verovatno napravili pauzu sa vežbanjem, dali smo sebi (nadam se) vremena za odmor, ušuškavanje i manje kretanja uopšte.

2. Idealan i zato što ti nekad život zavisi od toga koliko su stopala spremna da reaguju i odgovore na zahteve zimskih, klizavih površina.

3. Idealan i zato što smo najčešće u teškoj i krutoj obući. I onda je taj povratak na vežbanje kroz fokus na stopala jedna bombonica jer te lepo uvede u ponovni pokret.

Prvo – malo se masiraš, zagrevaš verovatno najhladniji deo tela i pokrećeš sitne mišiće koji su dugo bili zapostavljeni. Više radiš na nervnom sistemu, uz mali ali fokusirani, detaljni pokret.

Onda iz njega polako uvodiš nešto veće – princip od dole prema gore. Od lokalnog prema globalnom.

Rad sa stopalima je super za početak godine i jer ti brzo otkrije radosti vežbanja – kako neki mali deo tela toliko utiče na čitavo telo, kako toliko može da poboljša osećaj u čitavom telu.

I onda te dodatno cepne i motivacija, kroz oduševljenje učenjem primenjene anatomije. OKOK, ovo možda radi samo štreberske tipove 😉

Ceo prethodni mesec sam posvetila vežbama za stopala, pa ćete tako naći ceo serijal na društvenim mrežama, a vežbe su dostupne i u okviru jedne YT plejliste (ispod). Ne zahtevaju puno vremena, ali zato ih možemo uvesti u svakodnevne aktivnosti. Klikni na fotku ispod da te odvede na sve vežbice!

U okviru Prostora pokreta sam sa Majom pokrenula podcast i naša prva epizoda je bila posvećena stopalima. (pssst, uskoro obavljujemo i drugu u kojoj se bavimo ramenima!) Prvu epizodu pogledaj/poslušaj OVDE.

Vežbe za stopala u detaljnim, kraćim i dužim, laganijim i intenzivnijim varijantama naći ćeš na sajtu prostorpokreta.com

ili na časovima putem zoom-a sa mnom.