Zašto su stopala važna?

Jedna od mnooogih stvari koja mi se sviđa u vezi sa jogom jeste da predstavlja i jedno veoma dugo iskustvo oblikovano u manje ili više sistematizovano znanje. Mogli bismo reći da je to znanje intuitivno, ali dosta stvari iz joge nauka tek počinje da otkriva, a za dobar deo toga još uvek nemamo aparat kojim bismo mogli da počnemo da istražujemo. Baš me raduje vraćanje na ovu temu, ali ću se za sad zadržati na jednom aspektu koji se, makar donekle, može smatrati otkrivenim ili naučno potvrđenim. I da naglasim, volim da povezujem ove stvari zato što ih ne vidim kao oprečne. Nauka nije naš neprijatelj, joga i druga iskustveno-intuitivna znanja nisu nasumične baljezgarije. Da, metod je drugačiji, ali nije metod jedina stvar koja nas zanima. Ili baš jeste?

Pređimo na moju ovomesečnu temu: stopala.

Stopala su u jogi važna jer predstavljaju našu vezu sa zemljom, fizičku i duhovnu. Fizička je fokusirana na tačke kojima osetimo zemlju, dok se duhovna odnosi na uzemljujuću energiju tla. Iako polazim od ove fizičke strane, mislim da je teško (nemoguće čak) razdvojiti jedno od drugog. Energiju i možemo tumačiti kao sve informacije koje dobijamo i fizičkom vezom (nervi) i obradom informacija koja se dešava na automatskom nivou u našem organizmu.

Kada ste poslednji put pogledali svoja stopala? Ali zaista ih pogledali. Izuli sve slojeve (pogotovo ove zimske) i pogledali svoja bosa stopala. Probajte. Kako izgledaju? Kako izgledaju prsti – da li su razdvojeni, da li se preklapaju, koji im je odnos dužina, simetrija među dve strane? Da li prste možemo razdvojiti, sklupčati, podići nezavisno od ostatka stopala? Kakav je položaj stopala – simetrija, u kojem smeru gledaju? Dalje, ima li žuljeva, kurjih očiju, čukljeva? Btw, da li samo ja imam utisak snažne onomatopejičnosti u ovim pojavama? Znate ono kad reč zvuči (tako grozno) kao i sama pojava?

Iako je ljudsko tkivo veoma prilagodljivo, ono je ipak samo prilagodljivo. Štaaa??? Da, upravo tako. Tkivo se ne transformiše u trenutku, u stilu moćnih rendžera #itsmorphintime, već onim kako ga koristimo (zato kažemo prilagođava se), silama kojima je izloženo. Uf, to tako zvuči komplikovano, ali meni je najlakše da to razumem kroz problem zvani žulj. Kao kada obujemo neudobnu obuću i uporni smo u njenom nošenju. Šta se dešava – preterani pritisak ili trenje koje stvara zadebljanje na površinskom sloju kože. I tako eto žulja.

Loša veza sa podlogom može nastati iz različitih razloga (držanje i način hodanja, obuća) i može uzrokovati probleme koji nisu toliko vidljivi kao neki žulj. Njima ću se još baviti u narednom tekstu, ali za sad želim da se osvrnem na jedan segment, a to je ujedno i način na koji ja razumem ovaj pojam uzemljenosti koji koristimo u praksi joge.

Svaki put kada na času joge pozivamo na pravljenje dobre veze između stopala i podloge na kojoj stojimo, mi ustvari tražimo dodatni angažman čitavog stopala. Razdvajajući prste, postavljajući petu, spoljašnju ivicu, koren prstiju i sve prste u dodiru sa zemljom (u npr. položaju planine ili uopšte stojećim položajima), ali i stavljanjem stopala u različite položaje koji nas primoravaju da delove stopala pomeramo nezavisno (podvlačenjem prstiju u sedenju na peti na primer), mi primoravamo stopala da se koriste na što više različitih načina.

Redovnim korišćenjem mišića poboljšava se cirkulacija. Poboljšana cirkulacija znači da krv bogata kiseonikom može da hrani tkivo i odnosi otpad koji prouzrokuje oštećenja. I tako se poboljšava zdravlje i mišića i nerava, što nas dovodi do začaranog kruga zdravlja: puno dobrih pokreta znači još više još boljih pokreta, ali i bolja veza sa podlogom. Na taj način možemo da primimo više informacija od sredine u kojoj se nalazimo, ali i da poboljšamo kvalitet njihovog protoka. Dobro istrenirani nervi (motorni i senzorni) omogućavaju da lakše odlučujemo u odnosu na okolinu. Rečju, lako se vraćamo na zemlju.

Toliko za danas. Na instagramu možete pratiti vežbice koje ću postavljati tokom meseca (hashtag meseca je #ćaostopala), ali se možete uključiti i u izazov u kojem tokom celog meseca pokušavamo da naučimo prste stopala da se pomeraju nezavisno. U narednom tekstu ću se više baviti problemima koji nastaju u i oko stopala a vezanih za obuću, hodanje i slično – odnosno vezanih za neke stvari koje možete baš baš brzo promeniti u smeru koji vam odgovara. Prijavite se na mejling listu (ispod ↓) ako želite da svaki novi tekst stigne u vaš inboks.

Pročitajte i naredni tekst O poštovanju sebe i obući.